ACUPUNCTUURIn de acupunctuur wordt gewerkt via meridianen. Meridianen zijn netwerken van banen waardoor onze energie, bloed en lichaamsvloeistoffen in het lichaam wordt verspreid. De qi, bloed en lichaamsvloeistoffen dienen altijd gelijkmatig te stromen en voldoende aanwezig te zijn. De meridianen maken contact met organen en voeden en bevochtigen elk deel van ons lichaam. Door verschillende oorzaken kunnen blokkades, overschotten of tekorten ontstaan met pijn, ongemak en ziektes als gevolg. In normale omstandigheden kan het lichaam een disbalans makkelijk terug in evenwicht brengen. In een situatie van ziekte is het lichaam niet in staat om het evenwicht te herstellen. Acupunctuur kan daarbij helpen. 


MASSAGE


Volgens de traditionele Chinese geneeskunde wordt ziekte veroorzaakt door onevenwichtigheid en blokkades in de Qi-stroom. Bij een goede Qi balans voelt een mens zich meer ontspannen en vol van levenskracht. Als de Qi stroom niet in balans is kan dit spanningen opleveren en de levenskracht beperken. Door een Tuina massage is het mogelijk een disbalans in de Qi stroom op te heffen.  Een Tuina massage heeft veel overeenkomsten met Shiatsu, maar de gebruikte massagetechniek is feitelijk anders en maakt meer gebruik van draaiende bewegingen. Daardoor kan de massage op sommige plaatsen zeer gevoelig zijn. Deze gevoeligheid is slechts tijdelijk. Na de massage ondervindt u een verkwikkend gevoel dat enige tijd kan aanhouden.CHINESE KRUIDEN


De verschillende combinaties van temperatuureigenschappen en smaakeigenschappen van kruiden geven bepaalde eigenschappen die de yin en yang energiestromen kunnen beinvloeden. Een zuur, bittere en een zoute smaak zijn gerelateerd aan yin, terwijl zoet aan yang wordt gerelateerd. Hierdoor kunnen kruiden ingezet worden voor het bevorderen van bijvoorbeeld warmte, verkoeling, neutraliseren of bevorderen van stagnatie. Tevens is het belangrijk in te zien dat een bepaalde kruid niet een enkele eigenschap heeft. Vrijwel altijd is er een bepaalde combinatie van eigenschappen en temperatuur welke zijn invloed heeft op een tot meerdere organen. Warme kruiden kunnen gebruikt worden voor verstoringen met de warmtebalans. Deze kruiden met een warme energie-eigenschap dienen gecombineerd te worden met kruiden met een verkoeling en koude energie zodat de overwegende toon verkoeling is. In de farmacotherapie met Chinese kruiden zijn er relatief weinig neutrale kruiden.


CUPPING


Het effect hiervan is betere doorbloeding in de spieren en weefsels. Bepaalde acupunctuurpunten worden hierdoor gestimuleerd. Afvalstoffen in het lichaam worden met deze behandeling naar het huidoppervlak getrokken waardoor het lichaam zich beter van afvalstoffen kan ontdoen. Na de behandeling zijn op de plekken waar de bollen vast zaten rode/diep paarse plekken te zien. Dit is een normaal verschijnsel. De plekken verdwijnen van zelf na een paar dagen. De behandeling is niet pijnlijk, maar het kan wel onaangenaam aanvoelen door de samengetrokken huid.MOXA


Moxa  is gemaakt van het kruid “bijvoet” ofwel “artemisa”. Wanneer het  kruid wordt  verbrand komt er warmte vrij die dezelfde trillingsfrequentie heeft als het lichaam.


Moxa therapie is een aanvulling op acupunctuur, waarbij de acupunctuurpunten op het lichaam worden verwarmd. Dit kan met behulp van een moxastick, een sigaarvormige stick van moxa, ofwel bijvoetkruid. Tijdens de moxa behandeling wordt de moxastick boven de huid gehouden, of worden de acupunctuurnaalden met de moxastick verwarmd. Dankzij de warmte die doordringt tot de acupunctuurpunten zal de energiestroom in het lichaam worden gestimuleerd. Deze methode is onder meer effectief in het verhelpen van griepsymptomen, vermoeidheid, blessures en gewrichtspijn. Daarnaast kan moxa therapie tevens worden gebruikt om de kans op een stuitligging gedurende de zwangerschap te verkleinen.